اهمیت روانشناسی در بازار سرمایه

همیشه برای وارد شدن به بازار سهام شنیده ایم که باید تحلیل تکنیکال و تحلیل بنیادی بلد باشیم. اخبار سیاسی و اقتصادی و همچنین اخبار مربط به هر سهم را در سایت کدال دنبال کنیم. ولی هیچ کدام به اهمیت روانشناسی در بورس و بازار اشاره نکرده اند و حتی در دروس کارشناسی ارشد مدیریت مالی، جای این مهم خالی است!
چرا روانشناسی این حداهمیت دارد؟
در مدیریت مالی، بحثی داریم به نام ارزش ذاتی هر سهم، در صورتی که تمام اطلاعات مربوط در قیمت سهم منعکس شده باشد قیمت بازار و قیمت ذاتی برابر خواهد شد و این یعنی بازار کارآ…
آیا بازار کارآست؟
پاسخ مسلما خیر است.البته این باعث نمی شود که تنها بازار سرمایه ای مثل کشور ما به روانشناسی بازار نیاز داشته باشد،کمااینکه این بحث در کشورهای توسعه یافته و وال استریت آغاز شده و پژوهش های مهمی در این زمینه انجام شده است.
البته مواردی مثل صف، در بورس تهران، فقط به چشم می خورد که این نشان دهنده تصمیم گیری احساساتی و به اصطلاح تحت تاثیر جو بازار قرار گرفتن است.بنابراین بسیار مهم است که معامله گر و تحلیلگر در بورس به احساسات خود مسلط باشد و نگذارد که احساسات بر عقلانیت غلبه کند.
ارزش ذاتی
این شیوه معامله وارن بافت یکی از ثروتمندترین افراد در بازار سرمایه است.با این روش می توان هنگامی که جو بازار منفی است و افراد سعی می کنند سهام خود را فروخته و از بازار خارج شوند سهام کمتر از ارزش ذاتی خرید و وقتی قیمت آن افزایش پیدا کرد آن را فروخت.
ولی مالی رفتاری نشان می دهد اکثر سرمایه گذاران بدون توجه به این موضوع معتقدند اگردر دوره نزول بازار هستند این روند ادامه پیدا خواهد کرد. که این رفتار نشات گرفته از نظریه ای است که نشان می دهد میزان نارضایتی ناشی از زیان، خیلی بیشتر از رضایت ناشی از سود است.
همچنین این امر باعث می شود که سرمایه گذاران سهام سودده را خیلی زودتر از سهام زیان ده بفروشند. زیرا میترسند سود خود را از دست بدهند.مهم ترین احساسات و نیروهای روانی در معامله و تحلیل، ترس و طمع هستند. حتی در بازارهای توسعه یافته نیز نه تنها سرمایه گذاران کم تجربه ،بلکه تحلیل گران حرفه ای و مدیر عامل شرکت ها نیز هر یک به نحوی تحت تاثیر عوامل روانشناختی قرار می گیرند .چرا که پدیده های رفتاری عمدتا ریشه در نیروهای روانی دارد که در میان تمامی انسان ها صرف نظر از موقعیت شغلی ثابت است.
اهمیت این نیروها به قدری است که بسیاری از محققان برای کمی کردن آن تلاش کرده اند. شاخص sentimental index و investor confidence index از این نمونه هستند. پس در گام اول برای اضافه کردن دانش روانشناسی بورس به آموخته هایتان عادت کنید . توصیه پذیر نباشید. برای خرید هر سهم راجع به آن تحیق کنید و در نهایت با عقلانیت تصمیم بگیرید.دلیل های خودتان را داشته باشید فقط به صرف اینکه بازار در حال خرید یا فروش است با بازار هم جهت نشوید.شاید لازم باشد گاهی خلاف جهت رودخانه شنا کنید!
به این مطلب چه امتیازی میدهید؟
امتیاز را مشخص کنید
میانگین امتیاز / 5. تعداد امتیاز
امتیازی ثبت نشده است. اولین نفر باشید که امتیاز میدهید!
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.