صندوق های سرمایهگذاری
تا چه حد با روشهای سرمایهگذاری کم ریسک آشنا هستید؟ آیا با صندوقهای سرمایهگذاری، با انواع صندوقهای سرمایهگذاری و نحوه سرمایهگذاری در آنها آشنا هستید؟ شاید بارها در خصوص صندوقهای سرمایهگذاری شنیده باشیم. اگر شما از علاقهمندان سرمایهگذاری در بازارهای سرمایه هستید و تجربه زیادی هم در این زمینه ندارید، سرمایهگذاریهای کم ریسک و البته یافتن راهکارهای مناسب برای اینگونه سرمایهگذاریها همواره یکی از دغدغههای شما بوده و هست و شاید شنیده باشید که یکی از راهکارهای کم ریسکی که پیشنهادشده است، سرمایهگذاری در صندوقهای سرمایهگذاری هست.
فهرست مطب
Toggleروشهای سرمایهگذاری
بیایید قدمبهقدم پیش برویم، ابتدا اجازه دهید در خصوص روشهای سرمایهگذاری و انواع سرمایهگذاری بر اساس تأثیر عملکرد شما بر سرمایهگذاریتان دستهبندی داشته باشیم.
- سرمایهگذاری مستقیم
در سرمایهگذاری مستقیم، سرمایهگذار بر اساس توانایی و مهارتهایی که دارد، مستقیماً اقدام به انجام معامله در بازار سرمایه میکند.
برای مثال، سرمایهگذار، در بازار بورس بهصورت مستقیم اقدام به انجام معاملات خریدوفروش سهام شرکتها مینماید و البته فرد سرمایهگذار بر اساس میزان توانایی، تجربه و مهارتی که دارد میتواند از این بازار نتیجه بگیرد. طبیعتاً افراد کمتجربه و فاقد مهارتهای لازم نمیتوانند از طریق سرمایهگذاری مستقیم نتایج خوبی را برای خود رقم بزنند و حتی ممکن است خسارات جبرانناپذیری به سرمایه ایشان وارد شود.
افراد فاقد تجربه و مهارت کافی نباید بهصورت مستقیم در هیچیک از بازارهای سرمایه اقدام به سرمایهگذاری نمایند. - سرمایهگذاری غیرمستقیم
در سرمایهگذاری غیرمستقیم سرمایهگذار، بر اساس توانای و مهارتهایی که دارد، مستقیماً اقدام به انجام معامله در بورس نمینماید. سرمایهگذاری از طریق مؤسسات و شرکتهای دارای دانش، توانایی و مهارت سرمایهگذاری اقدام به سرمایهگذاری مینماید.
روشهای سرمایهگذاری غیرمستقیم
در خصوص روشهای سرمایهگذاری غیرمستقیم به دو روش عمده اشاره میکنیم.
- مؤسسات سبد گردان
- صندوقهای سرمایهگذاری
مؤسسات سبد گردان
در این روش سرمایهگذار با عقد قرارداد با مؤسساتی که مجوز رسمی از سازمان بورس و اوراق بهادار دارند. سرمایه خود را در محدوده زمانی مشخص به این مؤسسات واگذار مینماید. این مؤسسات بر اساس انتظارات فرد سرمایهگذار و میزان ریسکپذیری او سبدی از انواع اقلام قابل سرمایهگذاری مختص فرد سرمایهگذار تشکیل داده آن سبد را مدیریت مینمایند.
لازم به توضیح است. سرمایهگذار باید به موارد زیر دقت نماید و در انتخاب موسسه سبد گردان این موارد را مدنظر قرار دهد.
- سوابق سبد گردانی موسسه
- دارا بودن استراتژی پویا
- انعطافپذیری
- شفافیت در عملکرد
- کارمزد معقول
- دارا بودن مجوز از سازمانهای معتبر
مؤسسات سبد گردان عموماً سرمایههای قابلتوجه را برای سبد گردانی میپذیرند و عموماً سرمایههای اندک را پذیرا نیستند.
پس تکلیف آنهایی که دارای سرمایه اندک هستند چه میشود؟
نگران نباشید و ناامید نشوید. روش دوم مخصوص گرهگشایی از سرمایههای اندک است.
صندوقهای سرمایهگذاری
سرمایهگذاری در صندوقها، روشی نسبتاً کم ریسک برای کسانی که خودشان تخصصی درزمینهٔ سرمایهگذاری ندارند و مایل هستند، سرمایه خود را به دست اهلفن بسپارند.
البته در همینجا لازم است توجه شمارا به این نکته جلب کنم که حتی پارهای از افراد دارای مهارت و تجربه کافی، ممکن است بخشی از سرمایه خود را در صندوقهای سرمایهگذاری، سرمایهگذاری کنند.
صندوق سرمایهگذاری چیست؟
صندوق سرمایهگذاری، یکی از ابزارهای نوین مالی است که سرمایههای کوچک و بزرگ جمعآوریشده از افراد مختلف را در داراییهایی مختلف سرمایهگذاری میکند. این داراییها شامل فلزات گرانقیمت، سهام، اوراق مشارکت، محصولات کشاورزی، کالاهای صنعتی و داراییهایی ازایندست باشند.
البته صندوقهای سرمایهگذاری با توجه به نحوه معاملات واحدهای صندوق، موضوع و میزان سرمایهگذاری در هر یک از این داراییها دستهبندی میشوند.
روش سوددهی صندوقهای سرمایهگذاری
صندوقهای سرمایهگذاری به دو روش سودده هستند.
- پرداخت سود در دورههای زمانی مشخص
- افزایش ارزش واحد سرمایهگذاری خریداریشده
درروش اول که عموماً صندوقهای با درآمد ثابت از طریق چنین روشی سود میدهند. سود حاصل از سرمایهگذاری صندوق در دورههای زمانی مشخص بهحساب سرمایهگذار واریز میشود.
درروش دوم، واحد سرمایهگذاری خریداریشده از صندوق سرمایهگذاری رشد قیمت داشته و درصورتیکه سرمایهگذار اقدام به ابطال واحد سرمایهگذاری نماید، اصل مبلغ سرمایهگذاری همراه با مبلغ افزایشیافته را دریافت خواهد کرد.
مزیت سرمایهگذاری در صندوقهای سرمایهگذاری
اصولاً سرمایهگذاری در صندوقهای سرمایهگذاری چه مزیتهایی به همراه دارد و از چه برتریهایی نسبت به روشهای سرمایهگذاریهای مستقیم برخوردار است. توجه نمودید که قبلاً گفتیم، حتی عدهای از سرمایهگذاران حرفهای و باتجربه در سبد سرمایهگذاری خود جایگاهی برای صندوقهای سرمایهگذاری دارند. تخصیص این جایگاه به علت همین مزایای صندوقهای سرمایهگذاری هست.
در خصوص مزایای این صندوقها میتوان به موارد زیر اشاره نمود.
- تنوع در دارایی سرمایهگذاری شده
- مدیریت داراییها بهصورت حرفهای
- شفافیت در اطلاعات مالی
- بازدهی مناسب
- صرفهجویی مقیاسی
- پایین بودن ریسک سرمایهگذاری
- جمع شدن سرمایههای خرد و تبدیلشده به سرمایه کلان
- سهولت در سرمایهگذاری
- نقد شوندگی بالا
- ضامن نقد شوندگی
مزیت 1: تنوع در داراییهای سرمایهگذاری شده
صندوقهای سرمایهگذاری تنوع زیادی دارند و به انواع مختلفی تقسیم میشوند.
چنانچه از آن دسته افراد هستید که مایل به دریافت سود منظم و ثابت هستید، بعضی از صندوقها برای شما بهمراتب مناسبتر از سپردهگذاری در بانکها هست.
همچنین اگر از افراد ریسکپذیر هستید و حاضرید با پذیرش ریسک بیشتر فرصت بهره بردن از سودهای بالاتر را برای خود فراهم کنید، صندوقهای سرمایهگذاری با ریسک بالا و بازده قابلتوجه مناسب شما است و البته اگر میانهرو باشید بعضی دیگر از صندوقها نیز حد وسط را گرفتهاند.
البته تقسیمبندیهای متفاوت دیگری نیز وجود دارد؛ که تنوع صندوقهای سرمایهگذاری را با توجه به علاقه سرمایهگذاران هر چه بیشتر و جذابتر میکند.
در این خصوص میتوان به صندوقهایی که در کالاهای مختلف مثل طلا، زمین و ساختمان یا محصولات کشاورزی و… سرمایهگذاری میکنند اشاره نمود. افراد با خرید واحدهای این صندوقها میتوانند بهجای ورود مستقیم به بازار، بهصورت غیرمستقیم از نوسانات قیمت کالای موردنظرشان در بازار سرمایه استفاده کنند.
مزیت 2: مدیریت حرفهای داراییها در صندوقهای سرمایهگذاری
یکی از دلایل مهمی که بر اساس آن به افراد کمتجربه و بدون داشتن مهارت کافی، توصیه میشود که در صندوقهای سرمایهگذاری، اقدام به سرمایهگذاری نمایند. تخصصی بودن بازار سرمایه و لزوم حرفهای بودن در این بازار است. صندوقهای سرمایهگذاری توسط افراد متخصص و حرفهای مدیریت میشوند که سرمایه را در بازارهای مالی مختلف به جریان میاندازند.
افراد غیرحرفهای و بدون داشتن مهارت کافی توان بررسی فرصتهای سرمایهگذاری موجود در بازار سرمایه را ندارند و همچنین بهترین زمان برای ورود به معاملات را نمیتوانند انتخاب کنند، این اقدامات برای افراد غیرحرفهای کاری زمانبر است که البته نیاز به مطالعه و دانش فراوان درزمینهٔ بازار سرمایه و فنهای سرمایهگذاری دارد؛ و این موارد میتواند خطر جدی برای سرمایه افراد عادی باشد که بهصورت مستقیم وارد بازار سرمایه میشوند و ممکن است اصل سرمایه آنها به خطر بیفتد.
آنهایی که حرفه اصلی ایشان سرمایهگذاری نیست تا چه حد میتوانید تمرکز داشته باشند و با تمرکز بالا بازار را رصد کنند. قطعاً افراد حرفهای که حرفه اصلیشان معاملهگری است خیلی بیشتر از افراد عادی میتوانند تمرکز داشته باشند و بهمراتب نتایج بهتری را از معاملات خود کسب کنند.
مزیت 3: شفافیت در اطلاعات مالی
در هر سرمایهگذاری، شفافیت در اطلاعات مالی از مهمترین پارامترهای سرمایهگذاری هست و یکی از مهمترین مزیتهای سرمایهگذاری در این صندوقها شفافیت اطلاعات مالی و سرمایهگذاری هست.
آنقدر شفاف که ارزش داراییهایی که بر روی آنها سرمایهگذاری شده است در صندوقهای سرمایهگذاری قابل معامله در بورس، هر دو دقیقه و آنهایی که غیرقابل معامله میباشند، روزانه اعلام و از طریق روشهای اطلاعرسانی مختلفی منتشر میشود که بهراحتی در دسترس همه افراد و ازجمله سرمایهگذاران هست.
صندوقهای سرمایهگذاری مکلف هستند که در دورههای زمانی منظم گزارشهایی را از ریز معاملات و نحوه سرمایهگذاریهای خود ارائه نمایند و همچنین سازمان بورس اوراق بهادار بر عملکرد صندوقها به صورتی سخت گیرانِ و در چارچوب قوانینی مشخص نظارت دارد.
مزیت 4: بازده مناسب
هدف عمومی هر سرمایهگذار کسب بازده مناسب از سرمایهگذاری با توجه به شرایطی است که سرمایهگذاری میکند و یکی از مهمترین مزایای صندوق سرمایهگذاری بازده مناسبی است که برای سرمایهگذاران با توجه به شرایط و موقعیت سرمایهگذاری به ارمغان میآورند.
یک سرمایهگذار آگاه به این نکته توجه دارد که وقتی صحبت از بازدهی مناسب میشود صرفاً منظور کسب سود نیست بلکه در شرایط بحرانی و پر ریسک مصون ماندن اصل سرمایه بهعنوان بازده مناسب تلقی میشود.
مزیت 5: صرفهجویی مقیاسی
حتماً تاکنون به سفرهای دستهجمعی رفتهاید. سفرهایی که یک نفر مادرخرج میشود و حسابوکتاب سفر را به دست میگیرد. اگر در چنین سفرهای دوستانه هر شخصی بخواهد بهصورت منفرد برای خرید مایحتاج موردنیاز خود، وقت بگذارد و هزینه کند؛ در کل هزینه جمعی بهمراتب بیشتر از آن خواهد شد که فقط یک نفر بهعنوان مادرخرج، مایحتاج موردنیاز سفر را تهیه کند. انتخاب مادرخرج یعنی صرفهجویی در مقیاس انجام دادهاید. بر مبنای همین استدلال میتوان گفت سرمایهگذاری در صندوقهای سرمایهگذاری، کمهزینهتر از سرمایهگذاریهای فردی است. چون هزینههایی مانند هزینه بهکارگیری نیروهای متخصص و گزینش سبد بهینه برای سرمایهگذاری توسط مادرخرج که همان صندوق سرمایهگذاری هست بین همه سرمایهگذاران تقسیم میشود و هزینه سرانه هر فرد سرمایهگذار کاهش مییابد.
مزیت 6: پایین بودن ریسک سرمایهگذاری
سرمایهگذارها همواره به دنبال روشهایی در سرمایهگذاری هستند که در عین کسب بازده مناسب ریسک سرمایهگذاری پایین باشد. یکی از مهمترین مزایای صندوقها پایین بود ریسک سرمایهگذاری در آنها است. صندوقهای سرمایهگذاری برای کاهش ریسک بر اساس مدلهایی خاص در داراییهای مختلف و سبدهای مختلفی سرمایهگذاری میکنند. زمانی که بهصورت منفرد سرمایهگذاری میکنید، امکان انتخاب گزینههای محدودی رادارید و مجبور هستید دارایی خود را در تعداد کمی سبد قرار دهید.
مدیران و تیمهای صندوقهای سرمایهگذاری به دلیل قدرتی که سرمایهگذاری جمعی به آنها میدهد، امکان انتخاب سبدهای متنوعتری رادارند و درنتیجه ریسک کلی سرمایهگذاری آنها کاهش مییابد. این مزیت مخصوصاً زمانی نمود خواهد داشت که بازار سرمایه با افت جریان نقدینگی همراه باشد.
در چنین مواقعی صندوقهایی که حرفهای و هوشمندانه در صنایع و بازارهای متعددی سرمایهگذاری کرده باشند از افت ارزش سرمایهگذاریشان مصون میمانند.
به شکلی ساده با خرید واحدهای سرمایهگذاری یک صندوق، درواقع دردهها دارایی سرمایهگذاری میکنید.
مزیت 7: جمع شدن سرمایههای خرد و تبدیلشده به سرمایه کلان
سرمایههای خرد بهتنهایی نمیتوانند عامل تحرک و شاید به دنبال داشتن نتایج قابلتوجه ای باشند. ولی زمانی که سرمایههای خرد در کنار یکدیگر قرا بگیرند تبدیل به سرمایه قدرتمندی خواهند شد که میتواند ایجاد تحرک در بازار سرمایه نماید. زمانی که شما با سرمایهای اندک وارد صندوق سرمایهگذاری میشوید سرمایه خود را به سرمایه کلان آن صندوق ملحق نمودهاید و میتوانید از مزایای سرمایه کلان صندوق سرمایهگذاری بهرهمند شوید. صندوقهای سرمایهگذاری با جمعآوری کردن سرمایههای خرد، قدرت این را خواهند داشت که مزایای یک سرمایهگذاری با سرمایه کلان را برای سرمایهگذاران در آن صندوق به ارمغان بیاورند و از طرف سرمایهگذاران این پولها را در انواع داراییها بهصورت کوتاهمدت و بلندمدت سرمایهگذاری میکنند.
جمع شدن سرمایههای خرد در کنار هم به دلیل قدرت تحرکی که ایجاد میکند قدرت چانهزنی صندوقهای را در مقابل نهادهای مالی مختلف نظیر بانکها افزایش میدهد و درنتیجه سود بالاتری برای سرمایهگذاران خود به ارمغان خواهد آورد.
مزیت 8: سهولت در سرمایهگذاری
برای سرمایهگذاری در صندوقهای سرمایهگذاری نیاز به اقدام خاصی نیست. حتی لازم نیست بررسی و یا تحلیل ویژهای انجام دهید. کافی است از طریق سایتهای معتبر که کار رتبهبندی صندوقها را انجام میدهند، عملکرد صندوقهای سرمایهگذاری را باهم مقایسه کنید و بعد نوع و صندوق موردنظر خود را انتخاب کنید. وارد سایت صندوق شده و نحوه خرید واحدهای سرمایهگذاری صندوق را مطالعه کنید. مابقی فرایند سرمایهگذاری بهراحتی و با صرف زمانی کم انجام خواهد شد.
مزیت 9: نقد شوندگی بالا
نقد شوندگی بالا به این معنا هست که هر زمان اراده کنید که سرمایهگذاری خود را به پول نقد تبدیل نمایید، در مدتزمان کوتاهی امکانپذیر باشد. یکی از اصلیترین مزایای صندوق سرمایهگذاری نقد شوندگی بالای آن است. یکی از مشکلات پیش روی هر سرمایهگذاری تبدیل سرمایه به پول نقد در مدتزمان کوتاه است زیرا از این طریق قدرت مانور بیشتری دارد. مخصوصاً در بحرانها که تعداد قابلتوجه ای از سرمایهگذاران تمایل بهنقد کردن داراییهای خوددارند. شاید برای شما هم پیشآمده که بخواهید دارایی خود را نقد کنید ولی به دلیل رکود و مواردی اینچنین موفق بهنقد کردن آن نشدهاید. یک سرمایهگذار میزان نقد شوندگی دارایی را که بر روی آن سرمایهگذاری میکند همواره باید مدنظر داشته باشد و مثلاً اگر در دارایی سرمایهگذاری کرده باشد و بخواهید سرمایه را نقد کنید یا دستکم قسمتی از سرمایه را برداشت کنید، آیا میتواند بهراحتی این کار را انجام دهد؟
خریدوفروش آسان دارایی در مدتزمانی کوتاه از مزایای انتخاب سرمایهگذاری مناسب است. سرمایهگذاری که احتمال میدهد در مدتی که سرمایهگذاری میکند ممکن است نیاز بهنقد کردن دارایی خود داشته باشد. باید سرمایهگذاری خود را در داراییهایی انجام دهد که از نقد شوندگی بالایی برخوردار بوده و قابلیت تبدیل به پول نقد در کمترین زمان ممکن و با کمترین هزینه را دارا باشد.
بسیاری از سرمایهگذاران در بازار بورس و معاملات سهام این تجربه را داشتهاند که همیشه قابلیت نقد شوندگی وجود ندارد؛ و به دلایل مختلف مانند بسته شدن نماد و یا تشکیل صف فروش نتوانستهاند سرمایه خود را به ارزش روز، نقد کنند.
مزیت 10: ضامن نقد شوندگی در صندوقهای سرمایهگذاری
یک از رکنهای اساسی و ازجمله مزیتهای سرمایهگذاری در صندوقهای سرمایهگذاری ضامن نقد شوندگی است. وجود یک شرکت حقوقی تحت عنوان ضامن نقد شوندگی، موجب افزایش نقد شوندگی واحدهای یک صندوق سرمایهگذاری میشود.
چنین ضامنی این امکان را برای سرمایهگذاران فراهم میکند تا تحت هر شرایطی، بتوانند واحدهای سرمایهگذاری خود نقد کنند و این اطمینان را داشته باشند که هر زمان اراده به ابطال واحدهای سرمایهگذاری خود گرفتند، تقاضا برای خرید آن واحدها وجود دارد.
به زبان ساده چنانچه سرمایهگذار صندوق سرمایهگذاری باشید که ضامن نقد شوندگی دارد. هر موقع که اراده کنید، سرمایه خود را بهسادگی و بدون دردسر نقد میکنید.
لازم به توضیح است که همه صندوقها ضامن نقد شوندگی ندارند و البته ضامن نقد شوندگی از الزامات تا سیس صندوق سرمایهگذاری نیست؛ و بعضی از صندوقها با همراه کردن یک شرکت حقوقی مانند بانکها بهعنوان ضامن نقد شوندگی اطمینان بیشتری را به سرمایهگذاران خود میدهند.
تقسیمبندی صندوقهای سرمایهگذاری بر اساس روش خرید
صندوقهای سرمایهگذاری بر اساس اینکه معامله واحد سرمایهگذاری آنها در بورس اوراق بهادار قابل معامله هست یا نه به دودسته تقسیمبندی میشوند.
- صندوقهای قابل معامله در بورس ETF
- صندوقهای غیرقابل معامله در بورس
صندوقهای قابل معامله در بورس ETF
صندوقهای سرمایهگذاری ETF (Exchange Traded Fund) صندوقهایی هستند که واحدهای سرمایهگذاری آنها در بورس اوراق بهادار مانند سهام قابل معامله هستند. این صندوقهای دارای نماد معاملاتی هستند و افرادی که مایل به انجام معاملات بر روی این صندوقها هست از طریق پنل معاملاتی خود بهراحتی میتوانند اقدام به خریدوفروش واحدهای این صندوقها نمایند.
صندوقهای غیرقابل معامله در بورس
برای خریدوفروش صندوقهای غیرقابل معامله در بورس لازم است به دفتر نمایندگی صندوق و یا به آدرس سایت صندوق مراجعه نمایید از طریق یکی از این روشها و واریز مبلغ بهحساب صندوق اقدام به خرید واحد نمایید و در زمان فروش نیز لازم است درخواست ابطال واحد را نمایید تا پس از ابطال و کسر کارمزد نسبت به واریز مبلغ واحد ابطالشده اقدام شود.
صندوقهای سرمایهگذاری را به لحاظ انواع دارایی و میزان ریسکی که این داراییها در سرمایهگذاری دارد به سه دسته تقسیمبندی میکنند؛ و البته هر یک از این صندوقها در نحوه معاملات واحدهای آنها میتواند ETF و یا غیر آن باشد.
- صندوقهای سرمایهگذاری با درآمد ثابت
- صندوقهای سرمایهگذاری در سهام
- صندوقهای سرمایهگذاری مختلط
صندوقهای سرمایهگذاری با درآمد ثابت
این نوع صندوقها بهمنظور پایین آوردن ریسک سرمایهگذاری، بخش عمده دارایی خود را در اوراق با درآمد ثابت مانند اوراق مشارکت، سپرده بانکی، گواهی سپرده بانکی و سایر اوراق بهادار با درآمد ثابت سرمایهگذاری میکنند و درصد کمی از دارایی نسبت بهکل دارایی صندوق در بورس سرمایهگذاری میشود.
توجه داشته باشید به دلیل اینکه عمده سبد صندوق متشکل از اوراق درآمد ثابت است ارزش سبد و قیمت صدور و ابطال واحدهای صندوقها روند صعودی دارند.
البته قیمت صدور و ابطال آن دسته صندوقهای درآمد ثابت که پخش سود دورهای دارند، پس از هر بار پخش سود، بهاندازه سود تقسیمی برای هر واحد افت قیمت خواهند داشت.
برای مثال اگر ارزش هر واحد صندوق قبل از تقسیم سود 10200 تومان باشد، پس از تقسیم سود ۲۰۰ تومانی به ازا هر واحد صندوق، قیمت هر واحد به 10 هزار تومان افت میکند.
سرمایهگذاری در صندوقهای درآمد ثابت برای آن دسته از افراد مناسب است که به دنبال سرمایهگذاری بدون ریسک هستند و فرصت یا دانش لازم برای انجام سرمایهگذاری مستقیم را ندارند.
صندوقهای سرمایهگذاری در سهام
سرمایهگذاری در این صندوقها از ریسک بالایی برخوردار است و البته انتظار میرود این صندوقها بازده بیشتری نسبت صندوق با درآمد ثابت داشته باشند.
صندوقهای سرمایهگذاری در سهام عمده دارایی خود را بر روی سهام سرمایهگذاری میکنند و سبد آنها عموماً از داراییهای پر ریسک ولی با بازده بالایی تشکیلشده است. اینگونه صندوقها مناسب افراد ریسکپذیر هست که تحمل ریسکپذیری بالایی رادارند و البته چنین سرمایهگذاریهای پر ریسک میتواند بازده بسیار خوبی برای سرمایهگذار به همراه داشته باشد. سرمایهگذاران غیرحرفهای و فاقد دانش کافی ولی ریسکپذیر میتوانند در اینگونه صندوقها سرمایهگذاری کنند.
صندوقهای سرمایهگذاری مختلط
صندوقهای سرمایهگذاری مختلط رویهای بینابین در سرمایهگذاری دارند و داراییهای آنها ترکیبی از داراییهای صندوقهای با درآمد ثابت و صندوقهای سرمایهگذاری در سهام است.
اگر در سرمایهگذاری خود به دنبال آن هستید که مزایای سرمایهگذاری در بازار سهام و اوراق با درآمد ثابت را بهطور همزمان داشته باشید، این صندوقها بسیار مناسب هستند.
این صندوقها به دلیل سرمایهگذاری در بازار سهام توان کسب بازده بالا و به دلیل سرمایهگذاری در اوراق با درآمد ثابت از نوسانات قیمتی شدید مصون هستند.
چنانچه در صندوقهای مختلط سرمایهگذاری کنید، در زمان رکود اقتصادی، به دلیل ترکیب همزمان اوراق درآمد ثابت و سهامی، زیان کمتری نسبت به صندوقهای سهامی و در صورت رونق اقتصادی و رشد بازارِ بورس، سود بالاتری نسبت به صندوقهای با درآمد ثابت را تجربه خواهید نمود.
سرمایهگذاری در صندوقهای مختلط برای آن دسته از افراد مناسب است که به دنبال سرمایهگذاری با ریسکهای متعادلی هستند و مایل به انجام سرمایهگذاری با ریسکهای بالا نبوده و درعینحال صندوقهای با درآمد ثابت برای آنها جذابیت ندارد و همچنین فرصت یا دانش لازم برای انجام سرمایهگذاری مستقیم را ندارند.
معیار انتخاب صندوق سرمایهگذاری در سهام
برای انتخاب صندوقهای سرمایهگذاری معیارها و شاخصهایی را باید مدنظر قرار دهیم
بهطورکلی در انتخاب صندوق سرمایهگذاری دو معیار را در نظر بگیرید.
- نسبت بازده صندوق به بازده متوسط بورس
- میزان نوسانات بازدهی صندوق
نسبت بازده صندوق به بازده متوسط بورس
چنانچه صندوقی بازده آن در بازه زمانی مشخص و قابلقبول نسبت به بازده متوسط بورس بالاتر باشد، این صندوق مناسب سرمایهگذاری هست.
برای مثال
اگر بازده متوسط سه ماه اخیر بورس 14% بوده و صندوقی 20% بازده داشته درواقع این صندوق نسبت به بازار بورس بازدهی بیشتری داشته است و مناسب سرمایهگذاری هست.
البته باید توجه به شرایط مقطعی که در آن میخواهیم سرمایهگذاری نماییم داشته باشیم، توجه به شرایط اقتصادی کشور و همچنین سایر فرصتهای سرمایهگذاری در تعیین میزان این نسبت تأثیرگذار است.
میزان نوسانات بازدهی صندوق
صندوقی که در کارنامه فعالیت خود، مخصوصاً در شرایط بحرانی و دورههای رکود، نوسان کمی داشته است. به این معنی که مثلاً صندوق در سه سال متوالی بیش از 70% برای سرمایهگذاران سود بسازد و در سال چهارم این میزان به 30% کاهش یابد. چنین نوسان قابلتوجه ای نشان از عملکرد ضعیف صندوق در مدیریت داراییها دارد.
بهطورکلی لازم است کارنامه صندوق برای هرگونه سرمایهگذاری موردبررسی قرار گیرد و البته استفاده از سراچههای معتبر تحلیلی که عملکرد صندوقهای مختلف را بررسی و ارائه مینمایند بسیار مفید است.
همچنین برای کسب اطلاع از لیست انواع صندوقها و سایر اطلاعات در خصوص صندوقهای سرمایهگذاری به سایت شرکت مدیریت فناوری بورس تهران، مرکز پردازش اطلاعات مالی ایران به آدرس اینترنتی www.fipiran.com مراجعه نمایید.
نتیجهگیری
در خصوص صندوقهای سرمایهگذاری بسیار سخن میتوان گفت و مقاله نوشت. صندوقهای سرمایهگذاری مزیتهای بسیار خوبی که دارند فرصتهای بسیار خوبی را برای سرمایهگذاری افراد علاقهمند به سرمایهگذاری بر روی داراییهای مختلف فراهم میآورند.
ریسک پایین سرمایهگذاری در این صندوقها و مزیت نقد شوندگی آنها از بارزترین و جذابترین مزایای صندوقهای سرمایهگذاری هست. هر فرد علاقهمند به سرمایهگذاری با توجه به میزان ریسکپذیری خود و انتظاراتی که از بازده بازار سرمایه دارد میتواند از این مزیتها بهره ببرد و البته ریسک جزء اجتنابناپذیر بازار سرمایه است و هیچ سرمایهگذاری، حتی در صندوقهای سرمایهگذاری بدون ریسک نیست.
اگر شما علاقهمند به سرمایهگذاری مستقیم هستید و فاقد تجربه و مهارت کافی هستید. میتوانید با سرمایهگذاری در صندوقهای سرمایهگذاری شروع کنید و در کنار آن با پشت سر گذاشتن آموزشهای لازم و کسب مهارت بهتدریج عنان سرمایهگذاری خود را به دست بگیرید و وارد دنیای سرمایهگذاری مستقیم شوید؛ و البته در آن صورت نیز صندوقهای سرمایهگذاری میتواند در سبد شما جایگاهی داشته باشد.
به این مطلب چه امتیازی میدهید؟
امتیاز را مشخص کنید
میانگین امتیاز / 5. تعداد امتیاز
امتیازی ثبت نشده است. اولین نفر باشید که امتیاز میدهید!
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.