آخرین معامله شما چقدر در موفقیتتان تأثیر دارد؟

امروز در این مقاله سعی داریم تا یکی از بزرگترین موانع ذهنی که مانع از موفقیت شما در معاملاتتان میشود، را از جلوی پایتان برداریم. این مطلب را بهطور اختصاصی برای اعضای طلایی سایت تهیه نمودهام؛ در ابتدای امر، به معرفی یک مشکل میپردازم و سپس به شما کمک میکنیم تا آن را درمان کرده و از برگشتش نیز جلوگیری کنید.
در حقیقت ما قصد داریم تا شمارا در برابر بدترین و خطرناکترین بیماری معاملاتی که منجر به مرگ تریدرهای زیادی شده است، واکسینه کنیم!
این بیماری معاملاتی اصولاً پس از آخرین معاملهتان عود میکند؛ وقتیکه نتایج مربوط به آخرین معامله در ذهنتان حک میشود، بسته به اینکه آیا معامله خوبی زدهاید و یا به لحاظ ذهنی از آمادگی پذیرش نتایج آخرین معاملهتان برخوردار هستید یا خیر، شما شدیداً در معرض ابتلا به این بیماری قرار دارید. در ادامه، شمارا با خود بیماری و نحوه مقابله با آن آشنا میکنیم.
چرا آخرین معامله تا این اندازه مهم است؟
معامله آخر شما اطلاعات زیادی دربارهی شما، چه بهعنوانیک تریدر و چه بهعنوانیک انسان به من میدهد. بهعنوانمثال، آیا نتیجه معامله آخر شما با نتایج حاصل از معاملات اخیرتآنهمخوانی دارد؟
اگر در آخرین معاملهتان ضرر دادهاید و مقدار آنهم 5 برابر ضررهای اخیر شما باشد، معلوم است که یک جای کار بهشدت میلنگد؛ درواقع، میزان ضرر شما در معاملات جدید و قدیمیتان باید در رنج مشابهی قرار گیرند. البته، مقدار سود در معاملات جدید و قدیمی اغلب تفاوتهای اندکی را نشان میدهد اما اگر بازهم ببینم که شما در اغلب معاملاتتان سود اندکی میکردهاید و در چند مورد، سودهای قابلتوجهی به جیب زدهاید، بازهم این احتمال وجود دارد که در مسیر درستی قرار نداشته باشید.
آخرین معاملهتان میتواند تأثیر منفی روی طرز تفکرتان و درنتیجه، معامله بعدیتان داشته باشد. البته، در حالت ایده آل، آخرین معاملهتان نباید معامله بعدیتان را تحت تأثیر قرار دهد اما متأسفانه این مسئله برای اکثر تریدر ها پیش میآید.
البته آخرین معامله شما تنها درصورتیکه معامله اشتباهی انجام دهید و سپس به نتیجهی آن، بیشازحد بها بدهید، اهمیت پیدا میکند. در اصل، معامله آخر شما باید در بین مسائل دیگر نامشهود و نامحسوس باشد و هیچ تأثیری روی طرز فکر و تصمیمتان در انجام معامله بعدی نداشته باشد.
- ضرر در آخرین معامله، نباید بر احتمال موفقیت شما در معاملات بعدی تأثیرگذار باشد
- کسب سود در آخرین معامله هم نباید هیچ تأثیری روی احتمال ضرر شما در معاملات بعدی بگذارد
درواقع، اگر خودتان را به اجرای برنامه و استراتژی معاملاتیتان متعهد کنید، صرفنظر از نتیجه، شما در مسیر صحیح قرار دارید. درباره این جمله خوب فکر کنید.
تعصب نتایج اخیر
معامله گران، با صرف توجه و تفکر زیاد روی معاملات اخیرشان، خود را در معرض این نوع تعصب قرار میدهند و از هدف نهایی دور میشوند؛ چنین تریدری همانند کسی است که میگفت به جنگل رفتم اما تعداد بیشمار درختان، به من اجازه دیدن جنگل را نداد!
جیسن زویینگ در کتاب خود به نام “پول شما و ذهنتان” میگوید: انسان بهطور ذاتی مایل است احتمالات را، نه بر اساس تجارب بلندمدت خود، که بر اساس چند نتیجه اخیر محاسبه کند! توصیه میکنم دوستان حتماً این کتاب را مطالعه کنند…
البته این تعصب هم پس از معاملات سود ده و هم معاملات زیان ده میتواند ایجاد شود.
تعصب ناشی از کسب سود متوالی
وقتیکه معاملهگری در چندین معامله متوالی سود میکند یا در یک معامله، سود قابلتوجهی به جیب میزند، شدیداً تحت تأثیر حس و جو مثبت ایجادشده قرار میگیرد که ممکن است باعث شود در معامله بعدیاش، ریسک بیشتری، فراتر از تواناییاش در پذیرش ضرر، قبول کند؛ یا اینکه تعداد معاملاتش را بهگونهای افزایش دهد که با برنامه معاملاتیاش همخوانی نداشته باشد.
درواقع، اعتمادبهنفس کاذبی که در اثر سودهای بزرگ و متوالی ایجاد میشود، باعث میشود آنقدر در توانایی و مهارت معاملهگریمان دچار توهم و اغراق شویم که درنهایت، با کسب زیان بالا یا پیاپی، اوضاع به ضررمان تمام و کل سودهای بهدستآمده را نیز بر باد دهیم.
تعصب ناشی از زیان پیاپی
وقتی معاملهگری در چندین معامله پشت سر هم ضرر میکند، تحت تأثیر نگرش منفی و ترس از ضرر بیشتر قرار میگیرد که باعث میشود میزان ریسکش را از حد همیشگی پایینتر آورده یا تعداد معاملاتش را بهشدت کاهش دهد.
عامل مؤثر در این نوع تعصب، ترس است؛ درواقع، ترس باعث میشود ریسک بازار را فراتر ازآنچه در واقعیت وجود دارد، تصور کنیم و باورمان به توانایی و مهارت معاملهگری و اعتمادبهنفسمان را از دست بدهیم. با این کار، فرصتهای بیشماری را از دست خواهیم داد و حتی ممکن است باعث شود بهکل، حرفه معاملهگری را کنار بگذاریم.
چطور این تعصبات را درمان کنیم؟
ایکاش قرصی جادویی وجود داشت و با خوردن آن میتوانستیم بر این تعصبات فائق آییم. دوری جستن از چنین تعصباتی، در قدم اول، به آگاهی، دانش و آموزش نیاز دارد.
به خاطر داشته باشید که تأثیرپذیری از نتایج آخرین معامله، کاملاً طبیعی و مطابق با ماهیت و ذات انسان است؛
قبلاً در وبینار روانشناسی بازار بورس عنوان نمودم که مغز انسان بهگونهای طراحیشده است که اطلاعات را به هم تعمیم (ربط) میدهد!
پس هر وقت متوجه شدید که تصمیمات معاملاتیتان متأثر از معامله قبلی است، نفس عمیقی بکشید و سعی کنید کمی از بازار فاصله بگیرید، کتاب بخوانید و سپس روز بعدی یا حتی هفته بعدی مجدداً کارتان را ادامه دهید.
سپس، باید درک کنید که نتیجهی معامله اصلاً مهم نیست. پس آن را بیشازاندازه بزرگ نکنید. اگر بهخوبی در معاملات روزانهتان ریسک را مدیریت میکنید و طبق برنامه معاملاتیتان پیش میروید، دیگر نباید بیشازحد به نتیجه معامله قبلیتان، چه در آن سود کرده باشید و چه ضرر، بها دهید.
سیستم معاملاتی شما که احتمال کسب سود 50% را برایتان به ارمغان میآورد، نه از یک معامله، که از چندین و چند معامله پیاپی تشکیل میشود؛ درنتیجه، توجه بیشازحد به یک معامله (از میان 20 تا 40 ترید در طول سال) اساساً کاری بیمعنا و بیفایده است.
تنها چیزی که باید در ارتباط با آخرین معاملهتان به آن بها دهید این است که ببینید آیا نتیجه آنیک معامله با برنامه معاملاتیتان همخوانی داشته است یا خیر. پس، فراموش نکنید که نتیجه آخرین معاملهتان اصلاً مهم نیست.
ذهنتان را آموزش دهید
همانطور که در بالا هم اشاره کردم، ذهن انسان بهطور طبیعی طوری سیمپیچی شده است که ما به نتایج آخرین معاملهمان بیش ازآنچه باید، بها میدهیم.
آخرین معامله تقریباً ازنظر اکثر تریدر ها اهمیتی بیشازحد داشته و اثر مثبت یا منفیای که روی اعتمادبهنفسمان میگذارد میتواند خیلی سریع ما را از مسیر درست خارج کند.
نکته: دقت کنید که من نمیگویم نباید در معاملاتتان احساس اعتمادبهنفس یا ترس داشته باشید؛ بلکه این احساسات کاملاً صحیح و طبیعی هستند. اما وقتیکه از مقدار و میزان طبیعی خود خارج میشوند، میتوانند ریسکهایی را به همراه داشته باشند.
در ادامه، نکاتی را با شما در میان میگذارم که میتوانید با استفاده از آنها ذهنتان را آموزش دهید تا رفتار صحیحی بعد از معامله قبلی در پیشگرفته و از تأثیر منفی آخرین معاملهتان، مصون بماند؛
رسیدن به این نکات حداقل برای شخص، میلیونها تومان هزینه در برداشت، ساعتها مطالعه به همراه داشت و برای من ماهها زمان برد…
- ذهنتان را بهگونهای گول بزنید که هیچ دردی را احساس نکند. شما میتوانید با استفاده از قدرت مثبت اندیشی و جملات تأکیدی مثبت و مراقبه، ذهنتان را از پرداختن توجه بیشازحد به افکار منفی مثل ضرر کردن در معاملات و حتی دردهای فیزیکی بازدارید.
- برای خودتان استراتژیای تعریف کنید تا بتوانید افکار منفی را مسدود ساخته و بتوانید در صورت بروز، آنها را مدیریت کنید؛ در این صورت میتوانید تأثیر تعصبات را به حداقل برسانید.
- اطمینان حاصل کنید که در هر معاملهای، ریسک معقولی (طبق آنچه از قبل برای خود تعریف کردهاید) میپذیرید. در غیر این صورت، ممکن است کنترل معاملاتتان را به احساسانتان واگذار کنید.
- با رعایت مداوم معیارهای برنامه معاملاتیتان، اطمینان حاصل کنید که تعداد معاملاتتان بیشازحد زیاد نباشد. بیشازحد معامله کردن، که از توجه بیشازحد به نتیجه آخرین معامله نشات میگیرد، باعث میشود به احساس معامله کردن اعتیاد پیدا کنیم.
- به خاطر داشته باشید که آستانه معاملاتی شما در درازمدت، و نه بر اساس نتایج تکتک معاملاتتان، حاصل میشود. (در این ارتباط در کارگاه صفرتا صد استراتژی معاملاتی بهطور مبسوط بحث کردیم)
حد در مقابل احساسات
حد معاملاتی شما در اصل محرک ورود شماست که با انجام یک سری معامله تعریف میشود و شانس شما در کسب سود را افزایش میدهد. این آستانه نباید با عواطف و احساسات شما دستخوش تغییر شود. اما، احساساتتان میتوانند بر توانایی شما در معامله آستانه تأثیر بگذارند که منجر به ایجاد تقابل میان حد معاملاتی و احساسات میگردد.
درنتیجه، آخرین معامله شما نباید بر روند کاریتان تأثیر بگذارد تا شما بتوانید آستانه معاملاتیتان را در سریهای معاملاتیای که برای ساخت سود به آنها نیاز دارید را محقق کنید.
همانطور که مارک داگلاس میگوید، در هر آستانه معاملاتی، توزیع احتمالی میان دفعات بردوباخت وجود دارد و به همین دلیل است که باید نسبت به نتیجه آخرین معاملهتان، بیتفاوت باشید.
شما باید بهصورت مرتب این توزیع تصادفی را به خودتان یادآوری کنید تا توجه بیشازاندازه ای را صرف آخرین معامله ننمایید و از تأثیرات منفی آن در امان بمانید. پس احساساتتان را نادیده بگیرید.
اگر با برنامه معامله میکنید و بهصورت مناسبی در هر معامله ریسکتان را هم کنترل میکنید و دست به معاملات احمقانه نمیزنید، تا حد زیادی قادر خواهید بود که خودتان را از احساسات منفیای که معامله گران بعد از سود یا ضرر تجربه میکنند، برهانید؛ چراکه شما میدانید که حتی در ارتباط با معاملات زیان ده هم طبق برنامهتان عمل کردهاید؛ شما در میان سری معاملاتی خود ضرر ساختهاید و به راهتان ادامه میدهید. کماکان، به برنامهتان بچسبید. وقتیکه یاد بگیرید بهدوراز تأثیرات آخرین معاملهتان، روال معاملاتیتان را ادامه دهید، بهصورت طبیعی قادر خواهید بود تا نحوه تعامل با بازار را یاد گرفته و قدم درراه موفقیت گذارید.
عملکردی مشابه مدیر صندوق پوششی
مدیران صندوقهای پوششی مطرح میدانند که تنها با حفظ آرامش میتوانند برای مشتریانشان سود بسازند. آنها نمیتوانند هیجانی رفتار کنند و کنترل معاملاتشان را به احساساتشان بسپارند. این مسئله در مورد شما هم صادق است. شما نمیتوانید تحت تأثیر احساساتتان، یکشبه تصمیم به خروج یا ورود از بازار بگیرید. از هزینهها و کارمزدها معاملات هم که بگذریم، یادتان باشد که معامله به سبک معامله گران روزانه و نوسان گیر، شمارا به مقصد نخواهد رساند!
اگر میخواهید مانند مدیر یک صندوق پوششی موفق عمل کنید، باید خودتان را برای مطالعه و مشاهده بیشتر و درعینحال، کمتر کردن دفعات معاملاتیتان آماده کنید. اگر صد میلیارد تومان پول تحت مدیریت خود داشته باشید، آیا بازهم نیاز هست که برای کسب سود عجله کنید؟
معلوم است که نه؛ چراکه شما میدانید فقط یک معامله خوب،ظرف مدت ۱ ماه، یا هر سه ماه یکبار سود قابلتوجهی برایتان میسازد و قطعاً مایلید از معاملات احمقانه هم خودداری کنید. مدیران صندوقهای پوششی میدانند که تعداد کمتر معاملات مساوی است با کسب نتایج بهتر و البته کارمزد کمتر؛ آمار این نتایج را تائید میکند. وقتیکه کمتر معامله میکنید، بهتر میتوانید خنثی بودن و بیطرفی ذهنتان نسبت به بازار، که نقشی کلیدی در موفقیتتان بازی میکند، را حفظ کنید.
اگر مدام در حال معامله باشید، کف و سقفهای معاملات را بیشازحد نیاز در ذهن خود مرور خواهید کرد و خودتان را در معرض وسوسه تحت تأثیر نتایج معاملاتی و خصوصاً آخرین معاملهتان قرار خواهید داد. این درس بزرگی بود که حداقل برای من گران تمام شد!
این کار دقیقاً شبیه خالی کردن قفسههای کابینت آشپزخانه از مواد غذایی ناسالم پس از تصمیم به رعایت اصول تغذیه سالم است؛ آسانترین راه برای اینکه به رژیمتان بچسبید، این است که مواد غذایی مضر را در دسترستان قرار ندهید.
نتیجهگیری
آخرین معامله شما، نمایی کوچک از عملکرد معاملاتیتان و حالت ذهنیتان به هنگام ترید است. اگر تریدری در بلندمدت موفق باشد، من میتوانم با نگاهی گذرا به آخرین معامله وی، نقش برنامه معاملاتیاش را در موفقیتش ببینیم؛ در حقیقت، صرفنظر از نتیجه، وی بهطور منظم و مستمر از برنامهاش پیروی کرده است زیرا تری درهای حرفهای میدانند که اصولی که آنها را به موفقیت میرساند، مواردی همچون استمرار، نظم، صبر و ثبات دقیقاً همان چیزهایی هستند که ما را در مقابل طاعونِ نتایج آخرین معاملهمان، که میتواند قدرت تصمیمگیری و معاملهمان در معامله بعدی را به طرز منفی تحت تأثیر قرار دهد، واکسینه میکند.
آیا فکر میکنید اگر من نگاهی به یک یا دو یا سه معامله آخر شما بیندازم، بازهم همین حرف را میزنم؟ آیا میتوانم بگویم این معاملات از آنکسی است که تحت تأثیر آخرین معاملهاش نیست؟ یا اینکه این نتایج داد میزنند که شما تحت تأثیر معامله قبلی، به انجام معاملات بعدیتان سوق داده شدید؟
برای اینکه بتوانید همانند یک معاملهگر حرفهای آرام و متمرکز بمانید و تحت تأثیر گذشته خود قرار نگیرید، باید تکنیکها و استراتژیهای صحیحی که در این مقاله و مقالات بعدی معرفی میکنیم را دقیقا بیاموزید و از آنها استفاده کنید.
به این مطلب چه امتیازی میدهید؟
امتیاز را مشخص کنید
میانگین امتیاز / 5. تعداد امتیاز
امتیازی ثبت نشده است. اولین نفر باشید که امتیاز میدهید!
1 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.
جامع، مختصر، مفید و بینظیر بود ………..